Menú

Beneta de la Força

El Poder Religiós

Situació Carrer de la Força
Element Rosari
Ball Ball dels Capgrossos de Girona

La Beneta de la Força és una religiosa, una monja benedictina, conegudes també amb el nom de "benetes". A Girona el seu mil·lenari monestir, encara en actiu, es troba a la vall de Sant Daniel.

Les institucions eclesiàstiques, econòmicament molt poderoses, són un element imprescindible per entendre la Girona de principis del segle XIX. A part del capítol de la catedral i de les nombroses parròquies escampades per la ciutat, a més a més hi havia fins a tretze convents. La majoria d'ells, avui desapareguts, han donat nom a diferents carrers i places: el carrer Santa Clara, l'avinguda Sant Francesc, la Plaça Sant Agustí, la Plaça de Sant Domènec o la pujada de La Mercè en són només alguns exemples.

Així doncs, aquest capgròs podia haver pres el nom de múltiples carrers, però porta el de l'estret carrer de la Força, via que uneix el centre de la ciutat amb el nucli del poder eclesiàstic, concentrat entorn de la Catedral de Girona. A més a més, porta el nom de la campana més grossa del campanar de la Catedral, la Beneta.

La Beneta de la Força està representada com una dona gran, amb nas ganxut, ulleres eminents, i una ganyota trista, com de vella quaresma. Vesteix un modest hàbit de color blau marí.