Menú

Mercader

Les Classes Benestants

Situació El Carrer Mercaders
Element Una bossa amb monedes de plata
Ball Ball dels Capgrossos de Girona

El Mercader i l'Argentera són una representació dels comerciants de la ciutat, la Girona que fa negoci.

El Mercader porta el nom del Carrer dels Mercaders, discret carreró situat al peu del barri jueu. Recorda la important comunitat jueva que es concentrava als estrets carrers del call, la qual va arribar a aplegar fins a un miler de persones. És un prestamista, al·ludint a la típica representació del jueu avar i usurer.

Aquest tòpic té un fonament real. La condemna per part de l'església catòlica a la pràctica de la usura va fer que la banca fos assumida en gran part per jueus, que feien negoci prestant diners a canvi d'uns interessos. Amb aquesta pràctica a poc a poc van anar acumulant petites fortunes i molts d'ells es van convertir en importants mercaders.

Aquesta manera d'enriquir-se però, no va estar exempta de problemes. En diferents ocasions els endeutats cristians van intentar saldar el deute per mitjà de la força. Finalment, i després de múltiples aldarulls, els jueus van ser expulsats de la península pels reis catòlics el 1492.

El capgròs del Mercader té el nas llarg, tret habitual en les caricatures de jueus, la barba retallada, i presenta l'ampli somriure d'aquell que ha tancat un bon negoci. A la boca s'hi entreveu una sola dent. Segurament les altres les ha perdudes tot comprovant l'autenticitat del metall utilitzat per encunyar monedes.