Menú

Pericota

L'encant de l'entorn de la ciutat

Situació La font del Pericot
Element Un càntir
Ball Ball dels Capgrossos de Girona

La Pericota és una encisadora joveneta, riallera i galta vermella. Porta el nom d'una de les fonts de la vall de Sant Daniel, la Font d'en Pericot.

Rieres i torrents conflueixen a la llera del riu Galligants formant una vall rica en dolls d'aigua. Hi ha fonts de noms ben diversos: la font del Bisbe, dels Lleons, d'en Fita, dels Capellans o de les Mulasses. La més antiga, però, és la font d'en Pericot. Antigament anomenada font Romana, deu el nom actual a la casa construïda el segle XVIII al costat de la font, propietat de la família Pericot.

Les fonts de la frondosa vall han estat sempre un lloc privilegiat d'esbarjo dels gironins. Els diumenges a la tarda s'hi celebraven aplecs i es feien ballades de sardanes. Era tanta l'afluència de gent que fins i tot s'hi posaven paradetes. Per matar la gana s'hi podien comprar unes galetes que per la seva peculiar forma rebien el nom de "barretets".

D'aquí el somriure joiós del capgròs de la Pericota. Va mudada amb una faldilla ampla i per sota el genoll, com les que s'utilitzen per ballar sardanes, un davantal blanc, i un mocador de cap. Du com a complement un càntir d'aigua fresca.